Carry Slee werd in 1949 in Amsterdam geboren. Na de middelbare school ging ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar in Utrecht en werkte ze een aantal jaren als lerares Drama in het voortgezet onderwijs. In 1988 debuteerde ze in het kindertijdschrift Bobo met verhalen over Keetje Karnemelk. Haar eerst boek, Rik en Roosje, een voorleesboek voor jonge kinderen, verscheen in 1989 (een aantal verhalen over Rik en Roosje vind je nu terug in Alle kleuters!). Daarna volgden algauw meer jeugdboeken. In 1999 schreef Carry het Kinderboekenweekgeschenk Bikkels.
Jeugdromans
In de jaren erna ging ze ook voor oudere kinderen schrijven. Haar 12+-boeken werden razend populair. In haar boeken maakt Carry Slee onderwerpen als discriminatie, drugs en pesten inzichtelijk en bespreekbaar voor jongeren en dat werd zeer gewaardeerd door de doelgroep, gezien de vele nominaties en prijzen die ze voor haar boeken ontving (zie rechts van dit artikel een overzicht van alle prijzen). Haar laatste jeugdroman, Fake!, verscheen in 2021.
Pseudoniem
Onder het pseudoniem Anne Mileau schreef Carry Slee een drietal kinderboeken die qua stijl en onderwerp afwijken van haar andere boeken: Haas en Kip, Anne en De verborgen prins. Deze boeken werden echter lang niet zo succesvol als de boeken die ze onder haar eigen naam publiceerde.
Boeken voor volwassenen
Met Moederkruid (2001) debuteerde Carry als schrijfster voor volwassenen. Dit boek werd hetzelfde jaar nog genomineerd voor de NS Publieksprijs. Moederkruid vormt samen met Dochter van Eva (2002) en De toegift (2005) een autobiografisch drieluik. In totaal heeft Carry nu zes volwassenenboeken geschreven. Na De toegift verschenen Ooggetuigen (2007), Mam, je wordt oma! (2010) en Strijken (2013). In september 2023 verschijnt haar nieuwste roman, Zijn jongen, een ontroerend, oprecht verhaal over gezinsverhoudingen, de rollen die we aannemen voor wie we liefhebben, en het omarmen van je eigen identiteit.
Dat heb ik weer
Na zich een aantal jaren te hebben gericht op boeken voor jongeren en volwassenen, keerde Carry in 2008 terug naar de jeugd met haar populaire serie Dat heb ik weer (10+). Van deze serie verschenen vijf delen en een testjesboek. De hoofdpersoon Britt spreekt vooral meisjes enorm aan, vanwege de herkenbare problemen die zij doormaakt. Deze gaan veelal over verliefdheid, vriendjes, beste vriendinnen en roddels.
16+ boeken
In 2009 richtte Carry zich op een nieuwe doelgroep: in dat jaar verscheen Bangkok boy, Carry’s eerste boek voor middelbare scholieren en studenten. Daarna volgden algauw meer 16+ boeken van haar hand: Fatale liefde (2010), Joël (2011) en Brainwash (2012). Carry Slee is daarmee een van de weinige auteurs in Nederland geworden die zich met succes op alle doelgroepen richt.
Juf Braaksel
In 2018 verscheen het eerste deel in de spannende en grappige Juf Braaksel-serie voor kinderen van 8+: Juf Braaksel en de magische ring. Inmiddels is het zevende deel in de serie, Juf Braaksel en het geheimzinnige plan, verschenen. Er werden al meer dan 250.000 Juf Braaksel-boeken verkocht.
Verfilmingen
Negen van Carry’s boeken zijn verfilmd, waaronder Spijt!, Afblijven, Timboektoe en Juf Braaksel. In 2012 won de verfilming van Razend een Rembrandt Award voor Beste Jeugdfilm.
Koninklijke onderscheiding
In 2010 vierde Carry Slee haar 20-jarig schrijversjubileum. Ter gelegenheid hiervan én omdat ze met haar boeken een grote rol heeft gespeeld in de leesbevordering van kinderen, kreeg ze een koninklijke onderscheiding: ze werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
In 2020 vierde Carry haar 30-jarig jubileum en verschenen er ter gelegenheid daarvan een aantal feestelijke heruitgaves én nieuwe boeken.
Volg de sociale media van Carry Slee voor het laatste nieuws